EP RELEASE ‘ALLES IN MIJ DOET ER TOE’

Het moment is daar
Ik stuur officieel 4 liedjes de wereld in! Sinds dat ik de gitaar oppakte op mijn 12e schrijf ik al liedjes.  En nu ben ik 32: 20 jaar later. Het schrijven van liedjes is iets wat ik altijd heb gedaan, omdat ik het magisch vind om iets te schrijven, iets te zingen wat in me opkomt en waarvan ik voel ‘Jaa! Dat is hoe het voelt!’ Het heeft iets bevrijdends om naar buiten te brengen wat er vanbinnen leeft.

Mijn verlangen naar expressie is altijd m’n drijfveer geweest in m’n muziek. Ik heb mezelf opvallend genoeg nooit echt een muzikant gevoeld, laat staan ‘zangeres’. Want tjah, daar ben ik niet in opgeleid, en ik ben gewoon lui als het aankomt op dingen als toonladders leren, of weet ik het wat. Het grappige is wel dat ik inmiddels al jaren als stembevrijder werk, waarbij ik steeds tegen andere mensen zeg ‘nee maar echt, ie-de-reen kan zingen’. Ik kan het zo vaak zeggen tegen een ander tot dat ik een ons weeg, toch is er in mij altijd óók nog dat stemmetje dat kletst ‘Ik kan eigenlijk niet zingen..’, ‘Ik doe maar wat..’.

Het slechte nieuws is: die stemmetjes zijn er nog steeds. Het goede nieuws is: Nou en. Eigenlijk ben ik doorlopend bang als ik dingen doe en onderneem. Ik lijk steeds meer te leven volgens het motto: Ik ben bang, dus ik doe het.

Daarbij kom ik er steeds meer achter: hoe meer iets er écht toe doet voor mij, hoe spannender ik het vind. Mijn muziek doet er echt toe voor mij. Als ik de afgelopen jaren één ding heb geleerd, dan is het dat muziek er niet is om iets te presteren, niet eens zozeer om iets te ‘maken’. Nee, het is er om mezelf uit te drukken, om te laten horen: Heej, dit ben ik! Dit is er in mij!

Tijdens de opname van de videoclip van ‘Ik Leef’ vroeg iemand aan me: ‘Wat wil je eigenlijk met je muziek?’

‘Uh .. ‘

Wat wil ik met mijn muziek?
Ik realiseerde me: daar heb ik eigenlijk niet eens over nagedacht. Hoe meer ik daar in voel, hoe meer ik kom bij dat ik hoop dat mijn liedjes iets van verzachting of verlichting kunnen brengen bij wie er naar luistert. Dat het je raakt in een gevoel van ‘ach ja, we doen allemaal maar wat, ik ben toch best oké’. De reden dat ik openhartig met je deel hoe het voor me is om m’n muziek naar buiten te brengen, is omdat ik denk dat ik geen vreemde ben in mijn angsten. Wat mij enorm drijft is het weten dat als ik mezelf open, m’n kwetsbaarheid durf te laten zien, dan geef ik jou de mogelijkheid om mij te zien. Dan kan er contact ontstaan! Dit geldt niet alleen voor mij: dit geldt ook voor jou, voor iedereen.

Vrouw met een missie
Mijn missie is om ruimtes creëren waar wij als mensen samen kunnen komen, waar we onze wapens bij de deur kunnen achter laten en ons kunnen openstellen voor de ander en voor wat er in ons leeft. Zodat we kunnen voelen: we zijn allemaal uniek en tegelijkertijd, hoe meer we onszelf durven te laten zien en horen, hoe meer we kunnen voelen: we zijn allemaal verbonden, we maken deel uit van één geheel. Samen zingen is daarbij zo’n prachtige en doeltreffende manier om dat te kunnen ervaren: het ervaren van je eigen stemgeluid terwijl je deel uitmaakt van een groter geheel.

Ik heb erg lang geleefd achter een muurtje in mezelf. Altijd maar hooghouden wat er in mij voelbaar was. Niet eens bewust, zo ging ik om met m’n kwetsbaarheid, er gewoon een flinke muur om heen bouwen. Het zingen heeft me geholpen te verzachten, me minder te pantseren, zodat ik weer beter kon voelen, zodat ik kon leren huilen, zodat ik kon smelten. En alles wat ik ben verloren aan pantsering heb ik gewonnen aan levenskracht. En levenszin.